KRUSZTYN KRUSZONY NA NALEWKĘ 50G
Bursztyn jest znaną od lat zastygłą żywicą drzew iglastych. Już w medycynie ludowej używany był do celów profilaktycznych. Z bursztynu można stworzyć niezwykle cenną nalewkę! Znany polski jasnowidz i zielarz Czesław Klimuszko był jej ogromnym zwolennikiem.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA NALEWKI
50 g kawałków bursztynu;
95% spirytus.
Umyj bursztyn w gorącej wodzie, a następnie wsyp do butelki. Zalej bursztyn 0,5 litrem 95% spirytusu. Odstaw nalewkę na 2 tygodnie. Po upływie czasu jest gotowa do picia.
Bursztyn w spirytusie nie rozpuszcza się, ale wydziela mikroskopijne cząsteczki, zabarwiając spirytus na złocistobrązowy kolor.
Nalewki nie trzeba przecedzać, ani przelewać. Po jej zużyciu można powtórnie skruszyć kawałki bursztynu i zalać spirytusem.