Latopic -30kaps.
- Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
- Do stosowania w przypadku alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry (AZS) u niemowląt, dzieci i dorosłych.
- Zawierają 3 polskie, żywe i opatentowane szczepy bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, które działają na organizm od wewnątrz i mogą zwiększać szczelność bariery jelitowej i łagodzić nasilenie zmian skórnych.
Nie zawiera glutenu, białka mleka i laktozy.
Właściwości:
W badaniach in vitro potwierdzono następujące właściwości szczepów wchodzących w skład preparatu Latopic®:
- oporność na niskie pH panujące w żołądku oraz na sole żółci,
- adherencję do komórek nabłonka jelitowego,
- produkcję substancji wykazujących aktywność wobec: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, oraz Enterococcus faecalis,
- oporność na antybiotyki typową dla bakterii z grupy Lactobacillus casei/rhamnosus.
Przeznaczenie:
Latopic jest przeznaczony do postępowania dietetycznego w atopowym zapaleniu skóry (AZS) i alergii pokarmowej dla niemowląt, dzieci i dorosłych.
Sposób użycia:
- Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza.
- Stosować 1 raz dziennie 1 kapsułkę przez co najmniej 3 miesiące.
- W przypadku niemowląt, dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki, można otworzyć kapsułkę, wysypać proszek i rozpuścić go w niewielkiej ilości letniego płynu (mleko matki, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, preparat hipoalergiczny polecany przez lekarza). W takiej postaci spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Masa netto: 9,18 g
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Preparat jest żywnością niekompletną. Nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Nie należy stosować go pozajelitowo.
- Przechowywać w lodówce (2°C - 8°C) w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
- Chronić przed wilgocią.
- Jeżeli produkt przechowywany jest poza lodówką w temperaturze do 25°C, należy go spożyć w ciągu 1 miesiąca.
Wartość odżywcza 1 kapsułka:
- Wartość energetyczna - 4,81 kJ / 1,13 kcal
- Tłuszcz - 0 g, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
- Węglowodany - 0,211 g, w tym: cukry - 0,058 g
- Białko - 0,07 g
- Sól - 0,0013 g
- Szczepy bakterii: 1 miliard (Lactobacillus casei LOCK 0919, Lactobacillus rhamnosus LOCK 0908, Lactobacillus rhamnosus LOCK 0900)
Skład:
maltodekstryna, składnik kapsułki - żelatyna, 1 miliard liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego w następujących proporcjach: 50% Lactobacillus casei LOCK 0919, 25% Lactobacillus rhamnosus LOCK 0908, 25% Lactobacillus rhamnosus LOCK 0900, barwnik kapsułki - dwutlenek tytanu, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy.
Producent: BIOMED SA, Aleja Sosnowa 8, Kraków